Ta teten i konkurransen – med pilatestrening
Pilates er en type styrketrening som har fokus på statisk styrke, og øvelser som skal bygge opp kjernemuskulatur og balanse fra bunnen av. Det handler altså ikke om å bygge store muskler, men om å kontrollere kroppen og få god holdning og stabil kjernemuskulatur. Det er egenskaper som er svært nyttige i mange sammenhenger.
Det er enkelt, men samtidig vanskelig, å komme i gang
Pilates og yoga deler noen fellestrekk, men pilates er kanskje en litt mer strukturert og kontrollert treningsform. Grunnleggeren av treningsmetoden, Josef Pilates, var også svært opptatt av at øvelsene skulle utføres på en korrekt måte.
Du trenger ikke spesielt mye utstyr for å komme i gang med pilates, en enkel matte og kanskje en pilatesball eller annet enkelt utstyr er nok. Det finnes dessuten en rekke treningssentre som tilbyr forskjellige pilatesklasser, noe som kan være nyttig når det gjelder å faktisk lære seg å utføre øvelsene korrekt.
Korrekt utførte pilatesøvelser skal alltid være i bevegelse, og dessuten utføres i takt med rolig pust. Det er definitivt anbefalt å bruke tid på å sette seg nøye inn i detaljene for hver enkelt øvelse.
Derfor er kjernemuskulatur og støtte så viktig
Styrketrening er viktig innen praktisk talt alle idretter, også utpregede utholdenhetsdisipliner som langløp eller sykkel. Det er viktig å huske på at kjernemuskulaturen er helt kritisk for å stabilisere og støtte ryggsøylen, noe som igjen selvfølgelig også påvirker ytelsen i en konkurranse.
Det kan være forlokkende å tenke at en løper bare trenger å trene beinmuskler og ren utholdenhetsytelse, i form av oksygenopptak og kroppens evne til å forsyne beinmusklene med oksygen og karbohydrater.
Sannheten er ikke så enkel, hele kroppen spiller sammen både på trening og i en konkurranse. Derfor kan også pilates eller yoga gi en stor fordel for de utøvere som kombinerer den spesifikke treningen med bredere og varierte pilatesøkter.